Champagnehuizen: proefervaringen

5 gedachtes over “Champagnehuizen: proefervaringen”

 1. L.S.,

  Na het lezen van de champagne proeverijen ben ik nog enthousiaster dan ik al was om aankomende november zelf met een aantal vrienden naar Reims en de rest van de champagnestreek te gaan.
  We komen vrijdags aan en moeten zondags weer terug naar Nederland.
  Hebben jullie nog specifieke tips welke huizen/kelders we moeten bezoeken (wanneer we zelf de champagne het liefst drinken met weinig percentage pinot noir erin!)?
  We gaan voor de eerste keer (leeftijd 6 en 8 niet meegerekend toen ik er ook ben geweest!), dus we gaan ook zeker 1 of 2 grote champagnehuizen bezoeken, maar ik ben dus voornamelijk op zoek naar de kleinere/onbekendere huizen/kelders!
  Met vriendelijke groeten,
  Wouter

  Liked by 1 persoon

  1. Beste Wouter,

   Wat leuk om naar de Champagne te gaan in november. Wij hebben deze zomer overgeslagen, dus moeten ook tegen die tijd weer een bezoekje brengen.

   Weinig pinot noir! Dan kom je snel bij een blanc de blancs uit, die van 100% chardonnay is gemaakt. Een van onze favorieten is Champagne Bernard Pertois in Le Mesnil-sur-Oger. Patrice, kleinzoon van Bernard gaat volgens mij dit jaar met pensioen, maar heeft jarenlang de ambachtelijke traditie voortgezet. Weinig machines, veel handwerk. Zijn zoon neemt het bedrijf nu over.

   Het grote champagnehuis Krug aast al jaren op een stukje van Pertois’ land, dat vlak naast het beroemde Clos dus Mesnil ligt. Krug haalt daar de druiven voor hun duurste een zeldzaamste chardonnay champagne vandaan. Zie ook dit verhaal dat ik eerde schreef over deze koppige (geweldige) man: https://wijnvandemakers.wordpress.com/2015/12/31/in-grand-cru-gedoopt/

   Verder zijn wij altijd weer tevreden als we met een doos wijn bij Diogène Tissier (in Chavot-Coucourt) vandaan komen. Lekkere champagnes met een hart voor chardonnay.

   Als je pinot noir niet geweldig vindt, maar wel nog zoekt naar een wat stevigere champagne die goed bij een bord eten gaat, is het zeer aan te raden om een afspraak te maken bij Cédric Moussé! Zijn klimaatneutrale cave is voornamelijk gericht op het produceren van champagnes met uitsluitend of hoofdzakelijk pinot meunier druiven. Een minder droge/kalkachtige blauwe druif, die traditioneel gezien altijd het fruitige element in blend-champagnes heeft ingebracht. Cédric weet deze druif, die altijd als minderwaardig werd beschouwd, tot grote hoogten te brengen. Daarnaast is hij wat mij betert een toonbeeld van duurzaam ondernemerschap. Echt een aanrader om je hier bij te laten scholen over moderne wijnbouw. Neem hier dan ook even de tijd voor.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s